InnoDesignTech Expo 2015

The Hong Kong Maker Club 今年於香港會議展覽中心內策劃的 Hong Kong Maker Zone 及第二屆 Hong Kong Robot Boxing League 香港機器人格鬥聯盟大賽,已於星期六完滿結束,今年 Maker Club 可以説是陣容頂盛。

除了有機械人外…… 還有 ArrayZ 的超巨型 3D Printer。 

 係,你冇睇錯!部 3DP 係成個人咁高,根據 3DP 教父 Chris Lau 所講,打印尺寸可達到 90cm X 90cm X 120cm,真係真正可以直接打印傢私、氣車零件等等……,而且更加係自製水冷設計,即是唔洗開風扇也可以保持打印溫度,又唔會另噴咀過熱。

第二樣厲害的,是黃先生的自製雕蛋機,咪睇一部細細機器,可以將雞蛋的不同形狀首先 Scan 一次,記錄了後,在雞蛋只有 0.35mm 的蛋殼上雕刻出不同的圖形或字,實在係精工之作。

 

今年 Maker Club 能夠在會展成功展覽,實在是因為有一大班 Maker 支持及會內各兄弟的努力貢獻所致。

 

更多報導 PCM 蘋果:科技籽

RBL 比賽

  
    
    
    
    
 

廣告
  1. 仍無迴響。
  1. No trackbacks yet.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: