TK03-miniBlood , 不日製造 ,

miniBloodTk03

未有主板 , 未有 controller , 未有 Servo , 只有外形 desgin , 同埋想完成 TK02 先 , 故此 TK03-miniBlood 不日製造 , 敬請留意。

廣告
  1. RWU
    六月 7, 2009 at 7:12 上午

    唔錯喎~ 快d整啦! 主板可以用MT-SQ21粒Chip, 自己焊囉!

  2. BloodKeith
    六月 7, 2009 at 8:11 上午

    整完 TK02 先啦 , 等埋其他人先啦

  3. Vincent
    六月 19, 2009 at 2:48 下午

    唔該,我想問1)係香港有咩機械人發燒友既club?(可以教吓我這個新手)2)我剛剛買左了一個mg-995, 但是不知道為什麼它只可以定轉20度到80度, 我的mg-995是否有問題呢?THANKS

  4. BloodKeith
    六月 22, 2009 at 4:22 上午

    Hello Vincent , 發燒友 club 你可到 香港機械人討論區 或 香港機械人網 , 或其他 blog 友的地方 , 你的 MG995 應該是無問題的 , 你是如何測試的呢 ? 正確是應用 Servo Controller 比一個正常 PWM 去控制所需要轉動的角度

  5. Vincent
    六月 25, 2009 at 2:07 下午

    我的MG995試過用香港機械人討論區既Timer IC 555 servo tester "http://upload8.postimage.org/412018/servo.jpg", "右" 試過我既atmega32個program, 都唔得….但係我既sg-50同s3003用上面果兩個方法都冇問題唔該曬,"右"煩到你…

  6. BloodKeith
    六月 26, 2009 at 5:50 上午

    Hello Vincent , 又唔會煩的 , 開得個 Blog 出來當然希望有 D 志同道合的朋友留言啦 ,個 Timer IC 555 係無錯的 , 但因為 MG995 的訊號要求比一般的 Servo 高 ,我們用 MG995 時通常都會加上 Pullhigh 電阻 , 一般我們會加上 10k 排阻 , 如果想再深入了解 ,可以到 RWU 的 Blog 問一問.

  1. No trackbacks yet.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: