主頁 > PS2 Adapter, Robot Programming, Servo > PS2 Adapter Control Servo

PS2 Adapter Control Servo


過去兩天一直在家中試驗如何用 PS2 Adapter Control Servo,在試驗其間才發覺要 Arm Board Control 到 Servo
好簡單,但要 Control 到有每秒 20ms 就有 D 難度了,於是乎打開天書內的 adc-servo.prg file,download 左
program 發覺係 work 的,只係有 d 地方唔明白。Dr. Victor 請指出錯的地方在那處,( 下圖 )

第 5-9 行 首先話比
Arm 知邊條 Pin 要 Set 做 Servo Pin。
第 13 行 主程式
第 17 行 在 LCD
顯示 ADC-Servo 字樣
第 18 行 將 Arm
Board 轉為 PWM Mode On
第 20 行 話比 i 知
= 20 + ADC_PIN 除 7 或 20 + ADC_PINN 除 7,作用為另到 Servo 不會超出轉動角度為 20 – 166 度
第 21 行 如果 i
不等如 pos 及 i 減 pos 大於 DIFF 或 pos – i 大於 DIFF
第 22 行 在 LCD
顯示 pos 的數值
第 23 行 i = pos
第 27 行 svrctrl()
timer 20 比出 20ms 去 Servo Pin
第 30 –
34 行
我加上去的,


 
出來結果無錯係轉到,但係就無左 20ms,唔知係唔係比
Servo 角度寫錯位置,唔應該寫在 svrctrl() 內。
 
另外已測試左 Ps2 Adapter Control Servo
的 Program,我加左當按 Cross Button 或 Circle Button 時會閃一下 LED 。另外 Dr. Victor 試左 PS2
釱盤 Display 的 ‘x’ 係 5B,但對番好似無 5B 呢樣野,會唔會係 53 呢 ?
 

 

廣告
  1. Victor
    六月 8, 2008 at 11:41 下午

    Too hard to explain here, will call you later!Victor

  2. Pacess
    六月 9, 2008 at 7:00 上午

    Keith, 雖然我不知道 Victor 先生的 Function 係點寫,但既然 svrctrl 是一個 20ms interrupt,咁每 20ms 會自動執行一次,而你晌入面行 loop 就會 loop 死左走唔返出黎,咁 20ms 之後唔會再行一次,因為一直都晌入面 loop 住~
     
    (http://pacess.blogspot.com/)

  3. RWU
    六月 9, 2008 at 7:56 上午

    係囉! 就係Loop死左啦! 我相信你係想寫一個程序令到讀入手制Analogue訊號再輸出Servo連動! 但就以上Program嚟睇, 個Servo好大可能行唔到! 試諗吓 pos =20 , 20ms後 pos = 166! 試問個Servo邊轉得咁快?

  4. RWU
    六月 9, 2008 at 7:59 上午

    另外Video裡頭用既Programme 唔係上面呢個喎!?

  5. BloodKeith
    六月 9, 2008 at 2:59 下午

    Pacess OK ,R , 你睇返 adc-servo.prg 呢個 Program 就知唔係 PS2 adapter 呢個 program 啦 , 個 video 係另外一個 program 來架 ,另外 THX Dr. Victor

  1. No trackbacks yet.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: