主頁 > 未分類 > 爆機

爆機

上星期某天投影機終於燒燈膽了,用了差不多兩年都差不多是時候做保養工作了,

今日終於有時間去取膽了,對比一下左面的舊膽及右面的新膽,投影機燒燈膽通常是在燈芯尾部爆開,

除左換燈瞻外,今次要做埋清潔,因為用左兩年,投影機內部應該係好多塵,好多漬,所以今次要 ( 爆機 ) 了,係爆開部機清潔呀。

呢部份要小心,LCD 機芯千奇唔好掂到呀。

呢個就係LCD 機芯正面啦,

機芯背面,黑色部份係光學部份,最主要係將光源分散,濾色變為純紅,純綠,純藍,再將光源穿過 RGB 三塊 LCD ,最後用凌鏡滙聚返一個畫面,再透過鏡頭組鏡片放大,但係呢一部份最好唔好析開啦,如果其中一塊移位,最小要較三個鐘先可以較番正,

今晚先清潔左機內風扇,嘩~ 原來我部機都幾乾淨,唔係講笑,咁小塵算係幾 OK 啦,試過整酒吧機同學校機勁污糟。
廣告
分類:未分類
  1. 仍無迴響。
  1. No trackbacks yet.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: