主頁 > 開心的日本鐵道之旅 > 開心的日本鐵道之旅 03

開心的日本鐵道之旅 03

去完銀山莊温泉浴之後 , 便回到山形取回行李 , 由大石田走回頭路 , 再由山形轉到新庄 , 而乘座的新幹線都是 Tsubasa 翼 , 再由新庄轉乘普通的 JR 到大曲 , 由大曲再轉乘新幹線到秋田 , 而大曲到秋田一段已線是轉入了秋田新幹線了 , 而火車名叫 Komachi , Komachi 及 Tusbasa 都是 E3 型號的新幹線。

到達秋田一心諗住會好容易見到秋田犬 , 但唔知點解真係狗影都唔見一條 , 但係反而秋田犬的周邊產品真係好多 , 而且秋田盛產米 , 所以食左一樣秋田名小食 – 味噌棒棒飯 , 感覺 OK 啦 , 對味噌無乜抗拒的朋友可以一試 , 另外亦食左稻庭烏冬 , 勁正 ~~~ 好好味 , 好滑 , 同香港的包裝烏冬比?我願意以後唔食包裝烏冬 , 都要食多次真正的稻庭烏冬 ,



呢個就係味噌捧捧飯啦 周邊產品咪包括坑洰蓋攞


稻庭烏冬天婦羅 火煱稻庭烏冬
在秋田走的時候 , 已經是 30 號 , 話咁快已過左 4 日新幹線之旅 , 由秋田乘坐 Komachi 號到盛岡 , 再由盛岡乘座 Hayate 號東北新幹線到八戶 , 到達八戶首先走到八食中心食個午飯先 , 點解要到八食中心?因為其實呢道係一個海鮮市場 , d 海鮮又靚又新鮮 , 呢度係要自己去買海鮮再到舖內食的 , 情況就好似西貢一樣 , 但係無論地方及食物質素當然比西貢好好多啦。食完午飯又再繼續旅程了 , 走回八戶 JR 站再乘東北本線繼續前往青森 , 到達青森已經是下午 4:30 左右了 , 在附近行下街 , 走到了青森的物產館 , 睇下青森的 Netuba 燈籠 , 最後當然要食下青森蘋果啦。


同 Komachi 影張相先 八食中心的海鮮午餐


Netuba 燈籠在青森的物產館 青森產新鮮蘋果 , 唔知呢個係咪雪中蘋果呢 , 左面是蘋果汁

廣告
  1. 仍無迴響。
  1. No trackbacks yet.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: