主頁 > Robot TK01, TK01, 機械人, 二足機械人 > 機械人供電系統

機械人供電系統

經過一輪番閱日本 Robot Life 雜誌之後 , 發覺大多數的機械人都是使用一粒鋰電或使用同一個電源的 , 不其然心中存在一個疑問 ? 

1. 點解用一個電源 ? 一個電源只可以玩半小時會否太小時間 ?

2. 點解唔用多一個電源 ? 咁咪可以玩耐 D ?

3. 用一個電源會否同 Servo 有關係 ? 會否是因為電源太多 , 而使到 Servo 有 Noise , 另到 Servo 會震 ? 情況就好似玩 Hi-Fi 時 , 如果電源的 Phase " 相位 " 不一致 , 會另到機器 Pick-up 到 Noise , 使到播出來的声音或畫面有 Noise ?

而且因為每次測試都要差電 , 太麻煩了 , 每次差 45 分鐘先可以試 30 分鍾 , 於是今天便走到鴨仔去買這個 ,

" 兆信 RXN-3005A "

可調 0-30v 輸出及 可調 0-5A 輸出 ,

P.S. Victor , R , 唔知以上諗法正確與否 , 尤其第三點 , 會否是在 GND 處有 Noise , 所以 D Servo 震呢 ?

廣告
  1. Pacess
    四月 30, 2007 at 1:43 下午

    Keith,我反而研究過幾隻日本既勁機,佢地都係用兩個電源。MCU 的那個電源多數都係用 9V 電,而且收得好埋,唔係咁容易見到。而你問的問題,晌一本日文書到有寫過,當用同一個電源時,Servo 的活動時會產生 Noise,影響 MCU 的穩定~

  2. BloodKeith
    四月 30, 2007 at 3:33 下午

    係咪呀蛇呀 ?? 但係今日發現 Servo 的扭力真的對機身的穩定性及 " 鞋震 " 存在住嚴重影響

  1. No trackbacks yet.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: