完成第一個 Servo Mounting

第一個 Servo Mounting 完成了 

當在Inventor進行完設計之後,我已經急不及待去想完成第一隻機械腳了

首先將今天買回來的 2mm 呂板用 G字鉗及大力鉗固定於摺櫈上,你們見到一把長尺嗎? 

把尺作用是在用"積梳" 的時候能夠 Hold 到把 “積梳" 是成一直線前行,咁就可以鋸一條比較長的直線了

 

 

鋸出來之後,你會見到界面好唔平均,有好多細的坑紋在界面上,唔緊要,我用鐵"錯"將佢收正
收正之後比較好一點了,再用沙紙放枱面上磨 ~~~~ 磨呀磨呀,唔洗磨咁耐架,大概十零廿下 ok 了 

立立靚,好似未鋸過咁了
完成外型之後,開始安照圖紙上的孔位,畫出孔位所在 

鑽孔

話咁快,開始成型了,
跟手再用老虎鉗鉗實,再用手向前將呂片向 90度方向出力,呢個 step 最好日頭做了,因可能要用到 " 鎚仔 “
OK 四條邊摺晒了,成型了
最後用開牙器加電池鑽將鑼絲牙鑽出來, 

最最後再安裝好鑼絲,一個 Servo Mounting 完成了。

廣告
  1. RWU
    一月 6, 2007 at 5:25 上午

    Keith 兄你手工好掂! 劃出嚟同做出嚟一模一樣既! 勁! 你買S3003幾錢個呀? 好景後面條街賣$60蚊一個, 但係你隻機械偏重, S3003可能唔夠力喎!

  2. BloodKeith
    一月 6, 2007 at 7:28 上午

    其實近睇都有好多 " 鞋次 " , 我買 $70 圓碟連 Servo , 所以真係要試夠唔夠力 , 現全力希望可試左左腳先

  1. No trackbacks yet.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: